benefits-of-bee-pollen

Polenul crud – probiotic si gardian al sistemului imunitar

Lucru destul de putin cunoscut inca, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetarile microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvaluit un important continut in lactobacili. Mai multe tipuri de lactobacili si bifidobacterii au fost identificate prin analize genetice si s-a descoperit ca provenienta lor este in stomacul albinelor, adica in mierea regurgitata cu care ele amesteca pulberea de polen floral (Alejandra Vasquez si Tobias Olofsson, Suedia). Toate acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituala.
Functionarea sistemului imunitar digestiv este in directa corelatie cu flora bacteriana locala, depinzind de buna stare a acesteia.
Prin continutul sau de lactobacili natural dezvoltati, polenul crud apicol se poate lua la intrecere cu iaurtul. Este un probiotic vegetal de mare valoare, lucru de larga utilitate in patologie. Totodata, prezenta lactobacililor naturali din polen realizeaza si o inhibitie directa asupra germenilor patogeni din tubul digestiv, cum au demonstrat experimentele lui Patrice du Sert. in plus, polenul crud contine cateva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejeaza contra instalarii unor micoze. Polenul uscat nu exercita aceste actiuni.
Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci cand polenul este incalzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. In schimb daca e pastrat crud la congelator ele raman intr-o stare dormanta, iar la decongelare redevin active.

Polenul crud – polivitaminizant.
O generoasa paleta de vitamine se gaseste in polenul crud. Sunt vitamine liposolubile: A (si provitamina A), D, E, F, cat si hidrosolubile C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H).
Unele dintre ele se gasesc in cantitati atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata: A (si provitamina A), E, P, B8.

In cantitati importante se gaseste si Vitamina B3 (niacina).

In privinta vitaminei C, daca se consuma polenul asa cum este recomandat de regula, adica dizolvat in apa si suc de lamaie, sau intr-un suc fresh, se acopera cea mai mare parte din necesarul zilnic.
Polenul are doar urme de vitamina D (calciferol) dar joaca un rol important in producerea ei de catre organism, prin stimularea activitatii enzimatice.
In mod indirect, polenul favorizeaza normalizarea nivelului sanguin de vitamina K antihemoragica, care este produsa in corp de catre flora intestinala. Polenul normalizeaza flora prin lactobacili si o hraneste prin nutrienti.
Polenul crud – polimineralizant
Absorbtia si functionarea corecta unor minerale este conditionata de alte minerale ori vitamine. Exemplu: absorbtia calciului este dependenta de magneziu, totodata si de fosfor, care sustine si absorbtia fierului; dar si absorbtia fosforului depinde de calciu. Magneziul este in corelatie cu vitamina B6; buna metabolizare a calciului depinde de vitamina D; borul sustine metabolismul calciului, fosforului, magneziului, vitaminei D si cuprului.

In polenul crud se gasesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc. De mentionat ca macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na si ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.

 Polenul – aliment functional si nutraceutic
In medie, polenul poliflor contine proteine 23,7 %, lipide 4,8 %, glucide 27,8 %, apa 7-11 %, fibre solubile si insolubile 13-14 %. Proteinele se gasesc in polen in proportie mai mare decat in carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de amino-acizi, care se absorb direct, fara eforturi din partea organismului. Bogatia de aminoacizi intrece in medie de 3 ori oul, branza si carnea. in compozitia sa intra 22 de aminoacizi, intre care toti cei 8 esentiali. Doi dintre cei esentiali, arginina si histidina, nu exista in carne, ou si branza

Ce indicatii are polenul ?
Polenul este un foarte puternic hepato-protector si hepato-trofic, fiind indicat in toate tipurile de afectiuni hepatice, de la simpla steatoza, hepatite acute si cronice, pana la ciroze si cancere hepatice. De asemenea sustine ficatul, flora intestinala si intregul organism, prin multiple mecanisme, in cursul altor terapii conventionale. Este de mare folos ca adjuvant in chimioterapie si radioterapie, unde efectele favorabile sunt vadite de starea clinica si analizele bune de sange.
Polenul este indicat in profilaxia osteoporozei.

Reamintim ca 30 g polen asigura integral necesarul zilnic de rutin. Polenul sustine producerea de vitamina D, cat si absorbtia si utilizarea calciului si fosforului. Polifenolii (cu deosebire kaempferolul) ca antioxidanti, previn osteoporoza la femei si barbati, iar aminoacizii, borul si alte minerale din polen favorizeaza structura osoasa.
Este un bun trofic pentru creier, lucru remarcat evident de studentii in sesiune. Polenul cuprinde anumiti precursori ai neuro-mediatorilor din creier, inclusiv pentru endorfine, numite si mediatorii bucuriei. Borul stimuleaza functiile cerebrale si mentale. Acestea fac polenul crud util in activitatea intelectuala intensa, depresii, pentru reducerea efectelor stresului prelungit, a oboselii cronice.
Persoanele supraponderale, datorita regimului lor alimentar defectuos, sunt de regula multicarentate si constipate. Polenul le este de mare folos prin aportul complex de macro- si micronutrienti. Fibrele si lactobacilii refac flora intestinala si combat constipatia. Asa cum si practica o arata direct, el este de folos in curele de slabire, asociat cu o alimentatie echilibrata, dominata de vegetale. in aceste cazuri, polenul poate inlocui una-doua mese pe zi.

Polenul crud este indicat in toate starile carentiale, inclusiv anemii de orice natura. La femeile cu menstruatii abundente, imbunatateste calitatea sangelui si contribuie la reglajul functiilor hormonale.
Polenul este un bun trofic muscular, fiind adecvat sportivilor si tuturor acelora care desfasoara activitate fizica intensa si au nevoie de o buna structura musculara. Sustine si muschiul cardiac. Contribuie la scaderea colesterolului si trigliceridelor, hraneste bine peretii tuturor vaselor de sange (v. rutin), ca antioxidant scade efectele peroxidarii grasimilor saturate aterogene. De aceea este deosebit de util in profilaxia si tratamentul afectiunilor cardio-vasculare.

Polenul crud si alergiile
Este bine de lamurit ca alergiile de primavara sunt determinate de polenurile purtate de vant, ci nu de polenurile recoltate de albine. Alergiile la polenurile recoltate de albine, in special la polenul crud, sunt cazuri rarisime. Aceasta nu trebuie sa ne sperie, asa cum, de exemplu, nici faptul ca unele persoane sunt alergice la capsune, nu ne face sa nu le mai savuram. Dimpotriva, s-a observat la persoanele cu alergii de primavara, ca daca consuma curent polen crud (minim 3 lingurite/zi), se reduc fenomenele alergice. Polenul crud (nu si cel uscat) poate fi utilizat in general, in terapia alergiilor.
Utilizarea polenului
Pastrarea polenului crud se face la congelator, pentru perioade indelungate (luni, ani). Decongelat nu-si pierde din proprietati. Datorita continutului scazut de apa, la decongelare nu se sparge membrana celulara si nu apare nici un „suc celular” in care sa se piarda ori sa se deterioreze principii active. Patrice du Sert a facut in laborator 12 congelari-decongelari succesive, fara a se determina nici o degradare. Scos de la congelator, se poate pastra fara a fi inchis ermetic (lactobacilii au nevoie de aer spre a supravietui) pana la 7-10 zile, la temperatura ambientala (in regim de „camara”) sau in frigider.
Dozele utile in regim obisnuit de viata sunt de 2-5 g/zi la copii sub un an, 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani, 10-30 g/zi peste varsta de 10 ani. in regim de suprasolicitare (fizica sau intelectuala) cat si in cure de incarcare nutritiva cantitatile pot creste pana la 50-100 g/zi. La fel si in curele de slabire, cand polenul poate inlocui una-doua mese ale zilei. Persoanele cu probleme de sanatate este indicat sa ceara sfatul unui medic apifitoterapeut.
Pentru a se absorbi complet din tubul digestiv e bine ca polenul sa fie predizolvat in apa cu suc de lamaie proaspat, intr-un suc fresh, bors sau kefir (iaurt); volumul orientativ (polen plus lichid): 150 ml pentru 30 g polen. Trebuie sa stea la dizolvat minim 20 minute. Cand este in doza unica, ideal se administreaza dimineata. Cei care iau prima data, e bine sa creasca progresiv dozele si sa inceapa administrarea dupa ce au mancat. Mai tarziu se poate trece la administrarea pe stomacul gol.
Spre a descrie corect si complet polenul cu compozitia, proprietatile si actiunile sale complexe, ar fi nevoie de un tratat in mai multe volume. Inchei acest scurt text, permitindu-mi sa-l citez pe respectatul Profesor Dr. Mencinicopschi: „Astazi scapa cine stie, cine este informat, nu mai scapa cine poate”…

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *