benefits-of-bee-pollen

CURIOZITĂȚI DESPRE POLEN

Un kilogram de polen are de 3 ori mai multe proteine decât aceeași cantitate de carne de vită.
👉🏻Polenul este singurul nutrient cunoscut pentru prostată.
👉🏻Un studiu efectuat în 1946 a arătat că majoritatea longevivilor de peste 100 de ani au fost apicultori care consumau polen zilnic.
👉🏻Aproape toate vitaminele se găsesc în polen.
👉🏻La fiecare zbor, o albină poartă în coșulețe până la 15 mg de polen în 2 bile. Pentru a obține 1 kg de polen, o albină trebuie să efectueze peste 60.000 de zboruri.
👉🏻Florile produc o cantitate mare de polen. Floarea de măr conține aproape 100.000 de boabe și un matisor de alun, poate contine la peste 4 milioane de particule de polen.
👉🏻Albinele, prin colectarea polenului, asigură polenizarea a peste 70 % din flori și maturizarea fructelor și semințelor.
👉🏻75 % din alimentele globale depind de activitatea polenizantă a albinei apis melifera
      Polenul crud – probiotic si gardian al sistemului imunitar
Lucru destul de putin cunoscut inca, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetarile microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvaluit un important continut in lactobacili. Mai multe tipuri de lactobacili si bifidobacterii au fost identificate prin analize genetice si s-a descoperit ca provenienta lor este in stomacul albinelor, adica in mierea regurgitata cu care ele amesteca pulberea de polen floral (Alejandra Vasquez si Tobias Olofsson, Suedia). Toate acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituala.
Stim ca la nivelul peretelui tubului digestiv exista o parte majoritara, difuz amplasata, a sistemului imunitar, unde se produc celule imunitare care se raspandesc prin sange in intreg organismul. Totodata aici se secreta anticorpi de tip IgA. Acestia sunt esentiali in apararea de posibilele infectii din tubul digestiv, unde in fiecare zi, patrund milioane de bacterii odata cu alimentele consumate si care, in mod evident nu sunt sterile. Functionarea sistemului imunitar digestiv este in directa corelatie cu flora bacteriana locala, depinzind de buna stare a acesteia.
Prin continutul sau de lactobacili natural dezvoltati, polenul crud apicol se poate lua la intrecere cu iaurtul. Este un probiotic vegetal de mare valoare, lucru de larga utilitate in patologie. Totodata, prezenta lactobacililor naturali din polen realizeaza si o inhibitie directa asupra germenilor patogeni din tubul digestiv, cum au demonstrat experimentele lui Patrice du Sert. in plus, polenul crud contine cateva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejeaza contra instalarii unor micoze. Polenul uscat nu exercita aceste actiuni.
Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci cand polenul este incalzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. In schimb daca e pastrat crud la congelator ele raman intr-o stare dormanta, iar la decongelare redevin active.
 Polenul crud – polivitaminizant
Medicina nu concepea pana acum 100 de ani ca ar putea exista boli de carenta. Dar pe la 1910, cercetatorul polonez Kazimir Funk a observat ca poate sa trateze si sa previna o boala a pasarilor, numita polinevrita aviara, daca le administra un preparat cristalizat, pe care il izolase din taratele de orez. Preparatul era considerat pur, iar din punct de vedere chimic era o amina. Data fiind functia organica constatata la organismele vii, el a propus ca acel preparat sa se numeasca vita-amina antinevritica, despre care astazi stim ca apartine grupului B. Asa a inceput descoperirea vitaminelor in biochimia medicala.
O generoasa paleta de vitamine se gaseste in polenul crud. Sunt vitamine liposolubile: A (si provitamina A), D, E, F, cat si hidrosolubile C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H).
Unele dintre ele se gasesc in cantitati atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata: A (si provitamina A), E, P, B8.
Vitamina A este cunoscuta si drept vitamina ochiului. in polenul poliflor se gasesc mari cantitati de provitamina A; in unele sorturi (salcam galben) chiar de 20 de ori mai mult decat in morcovi. Tocoferolul (E) isi trage denumirea din grecescul „tokos” care inseamna „a naste” si este considerat vitamina fertilitatii. Vitamina P (rutin) este trofica a peretilor tuturor vaselor de sange in special a capilarelor, fiind si antitrombotica; previne hemoragiile, cu deosebire cerebrale si retiniene; mentine metabolismul oxidativ al tesutului nervos. Biotina (B8 sau H sau coenzima R) are un rol cheie in metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor, precum si in procesele de eliminare a bioxidului de carbon.
In cantitati importante se gaseste si Vitamina B3 (niacina). Intre altele, ea este implicata in protectia contra mutatiilor genetice, fiind utila in preventia cancerului. De asemenea este multa vitamina B1. Merita mentionat ca B1 se consuma in organism in mod exagerat la cei care au un regim alimentar bogat in zahar rafinat. Acesta este omniprezent azi, chiar si in produse ce nu sunt deserturi (mustar, paine, chipsuri, sosuri,…). Carenta de B1 aparenta si artificial creata astfel, afecteaza sever sistemul nervos. Ceea ce este una dintre explicatiile pentru tulburarile de comportament de la copii si adolescenti, astazi mari consumatori de dulciuri si sucuri. Vitamina B9 (acidul folic) de asemenea bine reprezentata in polen, protejeaza contra anemiei, trombocitopeniei si altor anormalitati sanguine.
In privinta vitaminei C, daca se consuma polenul asa cum este recomandat de regula, adica dizolvat in apa si suc de lamaie, sau intr-un suc fresh, se acopera cea mai mare parte din necesarul zilnic.
Polenul are doar urme de vitamina D (calciferol) dar joaca un rol important in producerea ei de catre organism, prin stimularea activitatii enzimatice.
In mod indirect, polenul favorizeaza normalizarea nivelului sanguin de vitamina K antihemoragica, care este produsa in corp de catre flora intestinala. Polenul normalizeaza flora prin lactobacili si o hraneste prin nutrienti.
De mentionat ca in zilele noastre carentele vitaminice sunt multiple. in 18 ani de practica medicala nu am avut la cabinet nici macar un singur caz de scorbut sau pelagra. Oare de ce ? Alimentatia moderna este multiplu saracita in vitamine, datorita chimizarii exagerate din agricultura, procesarilor multiple din industria alimentara, cat si aditivarii chimice a alimentelor. In plus, consumul exagerat de alcool, tutun, zahar rafinat, antibiotice accentueaza carentele. Medicina conventionala incearca sa compenseze cu vitaminele si poli-vitaminele de sinteza din farmacii. Dar cine poate calcula exact necesarul fiecarui organism, cine poate spune cat se absorb vitaminele de sinteza si cat de bine sunt ele utilizate de organism ? Un exemplu in extremis asupra eficientei lor la administrarea de lunga durata, il constituie copii supra-ponderali datorita hiper-vitaminizarii. Astazi toti medicii se confrunta cu situatii patologice tot mai complexe, ce includ poli-carente vitaminice. Cu atat mai util este un polivitaminizant natural, din care corpul isi extrage armonios ce si cat are nevoie.
 Polenul crud – polimineralizant
Absorbtia si functionarea corecta unor minerale este conditionata de alte minerale ori vitamine. Exemplu: absorbtia calciului este dependenta de magneziu, totodata si de fosfor, care sustine si absorbtia fierului; dar si absorbtia fosforului depinde de calciu. Magneziul este in corelatie cu vitamina B6; buna metabolizare a calciului depinde de vitamina D; borul sustine metabolismul calciului, fosforului, magneziului, vitaminei D si cuprului. Iar dezbaterea poate continua… La fel putem extinde dezbaterea pentru oricare dintre elementele minerale ale corpului nostru.
Daca facem analize de sange si determinam o carenta oarecare, sa zicem de calciu, nu inseamna ca daca luam calciu singular, problema e rezolvata; trebuie ca si restul componentelor aflate in inter-relatie cu el sa fie la niveluri corespunzatoare, spre a reveni la echilibru.
Corpul omenesc nu este o simpla suma de elemente singulare. El este un intreg complex, in care fiecare element, fie el macro- sau microscopic, se afla in interdependenta cu numeroase alte componente. Oricare constituent are valentele specifice fiintei umane doar in contextul de viata al acesteia. Asadar, o carenta punctuala depistata poate fi rezultatul altor deficiente structurale ori functionale, iar la randul sau antreneaza diverse tulburari. Aceste relatii se pot normaliza printr-un aport complex de elemente nutritive oferite inter-relationar la „pachet” de anumite produse. Polenul crud este unul dintre cele mai importante.
In polenul crud se gasesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc. De mentionat ca macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na si ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Atrag in mod particular atentia cateva dintre ele. Zincul desi aflat in organism in cantitati foarte mici, mai putin de 2 g la un adult de 70 de kg, este element constitutiv pentru mai bine de 200 de enzime din cele peste 1.000 care ne gestioneaza viata. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut de multa vreme, aflat in cantitati mici in intreaga natura, iar in corpul uman circa 20 mg. Dupa nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursa naturala de seleniu. Se spune ca intr-o lingura de supa cu polen crud se gaseste cam de 5 ori doza zilnica recomandata de seleniu. Foarte important de stiut este ca seleniul leaga metalele grele aflate in surplus in corp, sub forma de selenuri stabile; acestea sunt ulterior eliminate prin organele depurative. Borul, un element putin cunoscut, este necesar pentru rezistenta oaselor, stimuleaza functiile cerebrale si vivacitatea mentala, favorizeaza somnul, contribuie la reglarea secretiilor de hormoni sexuali. Se gaseste destul putin in surse naturale, iar polenul este una dintre ele.
      Polenul – aliment functional si nutraceutic
In medie, polenul poliflor contine proteine 23,7 %, lipide 4,8 %, glucide 27,8 %, apa 7-11 %, fibre solubile si insolubile 13-14 %. Proteinele se gasesc in polen in proportie mai mare decat in carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de amino-acizi, care se absorb direct, fara eforturi din partea organismului. Bogatia de aminoacizi intrece in medie de 3 ori oul, branza si carnea. in compozitia sa intra 22 de aminoacizi, intre care toti cei 8 esentiali. Doi dintre cei esentiali, arginina si histidina, nu exista in carne, ou si branza.
Numarul reactiilor chimice (cunoscute) care au loc in organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de catre enzime. Actiunea lor este esentiala pentru ca fac posibila desfasurarea fluenta a unor reactii chimice, la temperaturi si presiuni cu mult mai mici decat s-ar petrece in afara corpului uman. in polen se gasesc circa 100 de enzime, cat si co-enzime si pro-enzime.
Astazi se stie tot mai mult despre necesitatea consumarii de principii antioxidante, spre a preveni imbatranirea si imbolnavirile, in special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A si E, care se gasesc in mari cantitati in polen. Dar o mai intensa actiune antioxidanta o confera polenului flavonoidele din compozitia sa. Se considera ca unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decat vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivaleaza cu consumul a 1350 g de broccoli… Flavonoidele, in special kaempferolul, reduc incidenta cancerelor (ex. san, prostata) asociate regimurilor alimentare bogate in grasimi saturate.
Fitosterolii din polen reduc absorbtia colesterolului si influenteaza excretia de saruri biliare, reducind incidenta cancerelor rectal si de colon. Totodata mentin echilibrul mecanismelor imune.
Un element deosebit de valoros la polen este continutul in acizi nucleici. Reprezentat in fapt de celule sexuale vegetale, pregatite sa constituie originea unor noi plante, acizii sai nucleici sunt in mare cantitate, tineri, cu structura completa si cu capete ale cromozomilor (telomere) integre. Este stiut faptul ca la orice vietate, pe parcursul vietii telomerele se altereaza, se consuma in cursul divizarilor celulare, iar acest lucru se asociaza cu procesul imbatranirii. Ei bine, polenul aduce cu sine numerosi telomeri integri si, mai mult, furnizeaza informatie autentica, originara, asa cum exista ea in natura careia ii apartinem, dar de care oamenii se indeparteaza prin stilul de viata actual. Polenul ne reconecteaza cu natura.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *