WhatsApp Image 2021-03-15 at 11.16.22-removebg-preview (1)

Acțiunea terapeutică a mierii cu căpăceală

Căpăceala conţine nu mai puţin de 400 de principii active şi 45 de substanţe naturale cu rol de antibiotic. Ea are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale tuturor elementelor active din compoziţia sa: miere, ceară, propolis, enzime şi antibiotice naturale.
Căpăceala se obține la extracția mierii de albine, când apicultorul îndepărtează aceste căpăcele de faguri cu ajutorul unui cuțit sau a unei furculițe de descăpăcit.
Datorită substanţelor active din compoziţia sa, căpăceala reuşeşte să regleze metabolismul organismului, să amelioreze şi să vindece multe boli. Printre cele mai importante calități terapeutice ale căpăcelii putem enumera: este dezinfectantă, bactericidă, ajută la tratarea sinuzitelor și a afecțiunilor căilor respiratorii (amigdalita, laringita, faringita, bronșita, tusea convulsivă, astm). Dar căpăceala poate fi folosită și ca un dulce sănătos și reconfortant, atât pentru copii cât și pentru adulți.
Doza uzuală recomandată este de 1-3 linguri pe zi pentru adulți și 1-3 lingurițe pe zi pentru copii. Căpăcelele trebuie mestecate și după ce gustul mierii s-a terminat, ceara având un efect benefic asupra cavității bucale, iar dacă se înghite, ajută și în unele afecțiuni digestive.
Mierea cu căpăceală vindecă bolile respiratorii: laringită, faringită, viroze respiratorii sau astm. Dacă simțiți că vă ia o răceală, se recomandă ca seara, înainte de culcare, să mestecați o lingură de căpăcele de faguri în care ați pus 15-20 picături de tinctură de propolis. Pentru copii peste 3 ani doza este de o linguriță de căpăceală cu 3-5 picături din aceeași tinctură. După administrare este bine să nu mai consumați lichide sau mâncare, astfel ca propolisul și mierea să rămână pe căile respiratorii peste noapte.
Mierea cu căpăceală ajută la tratarea și prevenirea cariilor dentare și a altor probleme orale, pentru că sterilizează gura și elimină bacteriile care erodează suprafața dinților. Ea este foarte recomandată și în cazul stomatitei şi paradontozei, de aceea se mestecă ca o gumă până la topirea completă a tuturor componentelor sale.
Acest miraculos produs apicol are şi efect de lubrifiere a vaselor de sânge, fiind de mare ajutor în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale aparatului circulator sau boli degenerative ale vaselor de sânge. Căpăceala se mestecă îndelung, ca o gumă, odată asimilată prin tubul digestiv ajutând la redobândirea elasticității și permeabilității vaselor de sânge.
Cura cu căpăceală de fagure este recomandată și pentru:
• afecțiuni ale stomacului, în special ulcere, gastrite și pentru calmarea hiperacidității gastrice
• afecțiuni ale ficatului
• afecțiuni cardiace- stimulează activitatea cordului, normalizând ritmul cardiac
• stimularea activității sistemului imunitar., pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, dar și infecțiilor urechii
• datorită conținutului ridicat de propolis, este foarte indicat pentru paraziții intestinali
• căpăceala reglează glicemia, fiind o variantă perfectă de tratament pentru prediabetici. Căpăceala de albine poate fi luată și de către diabetici, având un efect pozitiv pe termen lung, alături de tratamentele cu insulină și medicamentele prescrise de medic
• căpăceala de albine este plină de antioxidanți putând avea și efecte anticancerigene. S-a descoperit că propolisul are un efect pozitiv asupra cancerului de prostată, limitând dezvoltarea și înmulțirea celulelor canceroase.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *