Lăptișor de matcă- Elixir al tinereţii şi stimulator al funcţiei reproducătoare
Laptisorul de matca este un lichid laptos si gros produs de albinele lucratoare ca hrana pentru regina. Este o combinatie intre miere, polen si enzime din glandele gatului albinelor. Avand in vedere ca regina este mai mare si mai puternica, are mai multa rezistenta si traieste mai mult decat alte albine, laptisorul de matca este considerat un supliment alimentar foarte sanatos.
Este foarte nutritiv, contine cantitati mari de vitamina B, inclusiv B5 si B6, amino acizi, inclusiv toti aminoacizii esentiali. Mai mult, contine multi alti nutrienti, printre care fier, calciu, vitamina A, C si E.
Beneficii pentru sanatate
In linii mari laptisorul de matca este o buna sursa de energie si ajuta mult in lupta cu stresul si oboseala. Studiile au aratat ca poate stimula sistemul imunitar si accelereaza procesul de vindecare al ranilor. Exista lucrari de cercetare care sugereaza ca laptisorul de matca are proprietati antiinflamatoare.
Un mic studiu japonez publicat in Revista de Nutritie din 2012 a descoperit ca un consum regulat de laptisor de matca dezvolta producerea de celule rosii in sange (eritropoieza), toleranta la glucoza, precum si sanatatea mentala. Studiul a constat in consumarea a 3000 mg de laptisor de matca dizolvat in 100 ml de lichid zilnic timp de sase luni si a fost analizat in comparatie cu un consum de placebo.
Alte beneficii pentru sanatate ale laptisorului de matca:
- prevenţia stărilor de răceală şi gripă;
- Reducerea colesterolului– Studiile au aratat ca laptisorul de matca scade nivelul colesterolului. Conform acestora un consum zilnic de 50-100 mg de laptisor de matca pe zi a condus la o scadere a colesterolului cu 14 procente la persoane cu colesterol moderat marit.
- Combaterea cancerului– Cercetari in-vitro au aratat ca laptisorul de matca poate ajuta in preventia cancerului. De exemplu, s-a descoperit ca laptisorul de matca blocheaza efectul de crestere pe care bisfenolul A (BPA), un estrogen de mediu, il are asupra celulelor de cancer la san MCF-7. Alte studii sugereaza ca laptisorul de matca poate suprima fluxul sangvin care hraneste tumorile.
- Lupta contra factorilorpatogeni– Un studiu publicat in Revista de chimie biologica a descoperit ca proteina prezenta in laptisorul de matca are proprietati antibacteriene si antimicrobiene.
- Imbunatateste sanatatea sexuala– laptisorul de matca stimuleaza productia de estrogen si ajuta la regularizarea ciclurilor menstruale, imbunatateste morfologia spermei barbatesti si stimuleazaapetitul sexual.
- Ajuta in cazul osteoporozei– In cadrul unui studiu, laptisorul de matca a ajutat la stimularea de colagen de tip 1 si a altor actiuni ce duc la formarea oaselor; lucru dovedit prin actiunea sa asupra osteoblastelor. Acest lucru face ca laptisorul de matca sa fie un sprijin redutabil in cazul osteoporozei.
- Imbunatateste sanatatea pielii– Laptisorul de matca este deseori prezent in produsele de ingrijire a pielii, deoarece contine compusi care inhiba procesul de imbatranire si in acelasi timp are proprietati revigorante.
- Amelioreaza simptomele din perioada menopauzei – Studiile efectuate pe un compus din laptisor de matca, polen de flor si polen fermentat au ameliorat simptomele cauzate de menopauza la 33 % dintre participantele la studiu. Simptomele includeau dureri de cap, nivel scazut de energie, uscaciune vaginala si incontinenta urinara.
- creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual;
- îmbunătăţirea memoriei;
- depăşirea stărilor depresive;
- echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, beneficiu pentru care lăptişorul este recomandat persoanelor care suferă de diabet;
- prevenţia bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi care anihilează acţiunea radicalilor liberi;
- reducerea durerilor inflamatorii prin creşterea puterii de absorbţie a calciului de către organism;
- vindecarea rănilor, întrucât crește migrația fibroblastelor, celulele din țesutul conjunctiv care produc colagen;
- protejarea ficatului;
- ameliorarea sindromului de ochi uscat și creșterea producției de lacrimi în cazul persoanelor care se confruntă cu această problemă;
- stimularea producţiei de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii;
- protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra tenului, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii, datorită efectelor antioxidante pe care le are lăptișorul de matcă;
- diminuarea şi reducerea primelor semne ale îmbătrânirii.
Contraindicații și posibile efecte secundare lăptișor de matcă
Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății se arată că administrarea lăptișorului de matcă poate cauza alergii în cazul anumitor persoane. Persoanele care deja suferă de astm sau alte alergii au un risc mai mare de a se confrunta cu reacții adverse. Este important să se consulte medicul dacă după utilizarea lăptișorului de matcă apar următoarele simptome: urticarie, prurit accentuat, respirație șuierătoare sau alte probleme respiratorii, probleme digestive precum dureri abdominale sau diaree, amețeli sau stare de confuzie, greață și vărsături.
În cazul persoanelor care suferă de dermatită se recomandă folosirea cu prudență a lăptișorului de matcă. Administrarea acestui remediu poate agrava dermatitele.
Sarcină și alăptare: Nu există suficiente dovezi care să ateste faptul că lăptișorul de matcă poate fi folosit în siguranță de către femeile însărcinate sau cele care alăptează. De aceea, se recomandă evitarea folosirii acestui produs pe perioada sarcinii sau alăptării.
Lăptișorul de matcă poate interacționa, de asemenea, cu anumite medicamente, precum cele pentru reglarea tensiunii arteriale sau cu warfarina (substanță cu efect anticoagulant). În cazul administrării de warfarină în același timp ce consumi lăptișor de matcă există un risc mai mare de sângerări.
Dacă ai anumite probleme de sănătate, este indicat să consulți un medic specialist înainte de a utiliza lăptișor de matcă.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!