Descriere produs
POLEN
✓ Polen este o pulbere de obicei galbenă, constituită din grăuncioare microscopice, ce sunt amplasate în săculeţi. Pe vârful (anterele) staminelor, care constituie partea reproducătoare masculină a florii. Polenul mai este definit şi ca o pulbere galbenă produsă de staminele fanerogamelor, celulele reproducătoare masculine. Este o substanţă ce se găseşte în florile care au înflorit sau sunt îmbobocite, dar pe cale să se deschidă. Acesta este polenul brut în starea lui naturală. Valoarea terapeutică şi nutriţională a acestuia este relativ scăzută, şi nu face obiectul acestei pagini.
✓ Ceea ce ne interesează în mod deosebit este polenul recoltat de albine. Polenul recoltat de pe anterele staminelor este “tratat” cu saliva albinelor. Bogată în enzime speciale şi în amestec cu puţin nectar se formează un “ghemotoc” ce se prinde de picioruşele lor. Acesta este ceea ce cunoaştem ca „polenul recoltat de albine”. Polenul are deci o dublă geneză: vegetală şi animală.
Polenul
In această stare este divers colorat. Cel galben-auriu provine de la păpădie, iar cel galben ceva mai deschis, de la floarea-soarelui; cel roşiatic cu siguranţă a fost cules de pe florile de măr, de păr sau de piersic. In timp ce cel de un roşu intens este de pe florile de castan. Există şi polen albăstrui, de la diferitele specii de nalbă, mov – de la coriandru, sau chiar negru, de la mac. Dar cum albinele nu culeg polen doar de la o singură planta, ci preferă diversitatea, polenul terapeutic este multicolor. Cel mai bogat în vitamine şi nutrienţi este polenul poliflor, care provine din mai multe surse.
✓ Este bogat mai ales în vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12). Antioxidanţi, inclusiv beta caroten, vitamina C şi vitamina E, acid folic, provitamina A. Deasemenea, polenul conţine minerale ca: fosfor, calciu, potasiu, fier, magneziu, iod. Polenul este compus din aproximativ 55% carbohidraţi, 35% proteine, 3% vitamine şi minerale. 2% acizi graşi şi 5% alte substanţe nutritive. Conţine de două ori mai multe proteine decât carnea de vită. Si reuşeşte să aibă un conţinut de grăsimi foarte scăzut.
Recenzii
Nu există încă recenzii.