remedii naturale contra arsurilor solare

Pentru efectele sale binefacatoare asupra vietii si sanatatii omului, soarele a fost divinizat din cele mai vechi timpuri. Razele soarelui distrug microbii, combat reumatismul si rahitismul, boala care se manifesta mai ales la copii, prin deformarea oaselor, intensifica circulatia sangelui, fortifica imunitatea, ajuta la fixarea calciului si fosforului, bronzeaza pielea si vindeca multe boli de piele mai ales, daca baile de soare sunt combinate cu apa de mare.

In exces insa, soarele poate face mult rau. Expunerea la soare trebuie sa se faca moderat si gradual. Chiar daca nu ne place pentru ca adesea, atat medicii cat si meteorologii ne-au dezamagit, e bine sa tinem cont si de recomandarile lor.

Daca aveti de gand sa va petreceti concediul la mare, atunci o pregatire de cateva zile e necesara, pentru ca acolo sa va bucurati din plin de avantajele unei vacante la care ati visat un an intreg ori si mai mult. Se poate face plaja la strand, la marginea padurii, in gradina casei, pe balcon sau chiar pe bloc.

Dar, daca din neatentie, neglijenta sau lipsa de informare, v-ati uitat in bataia razelor din miezul zilei si pielea se inroseste, ustura si doare, ati facut arsuri de gradul I, singurele care pot fi tratate acasa, fara teama de complicatii.

E bine ca in casa sa existe, intotdeauna, otet de mere, bitter suedez, ulei de masline, miere de albine si plante care, prin actiunea lor, calmeaza pielea afectata si accelereaza procesul de vindecare.

Persoana afectata trebuie sa bea foarte multe lichide, apa plata sau de izvor, ceaiuri calde, lactate, sucuri naturale si sa consume mancaruri usoare, salate, fructe zemoase, supe, iaurt simplu.

Pe locurile afectate e recomandat sa se aplice comprese racoroase cu infuzii de menta, galbenele sau patlagina iar bauturile consummate sa fie cam la temperatura corpului. Se pot face, de asemenea, ungeri cu otet de mere, bitter suedez, lapte ori miere de albine. Daca nu le aveti la indemana, sucurile de cartofi ori de castraveti pot fi la fel de utile.

De un real folos in caz de arsuri solare poate fi uleiul de sunatoare care se poate prepara acasa din flori proaspete ori pulbere. Se umple un borcan cu flori de sunatoare proaspat culese, fara a le indesa, si se toarna ulei pana le acopera, de preferat, de masline. Se infileteaza bine borcanul si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Se filtreaza si se pastreaza la rece in sticle inchise la culoare.

Pulberea de sunatoare poate fi obtinuta macinand planta bine uscata si maruntita in rasnita de cafea. Peste patru, cinci linguri de pulbere se toarna o jumatate de litru de ulei, se amesteca bine cu o lingura de lemn, vasul se inchide bine si se lasa la macerat timp de doua saptamani.

Fie ca este preparat din flori proaspat culese ori pulbere, uleiul de sunatoare are exact aceleasi proprietati binefacatoare si poate fi folosit un timp indelungat si, in caz de arsuri, solare sau domestice. Lecuieste usturimea si durerea si grabeste vindecarea pielii afectate. Nu-l lasati acasa. Daca-l aveti, luati in concediu si sticla in care-l tineti.

1 răspunde
  1. Cristina
    Cristina says:

    Il recomand pe d-nul Adrian Crainiceanu, din Campulung Muscel. Este prezent pe la mai toate targurile de produse traditionale, in Bucuresti. Noi am luat de la dansul miere poliflora, de rapita, de salcam, de prune, de zmeur, am luat si tinctura de propolis.
    Cele bune,
    Cristina

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *