81QeET-rBqL._SX425_-removebg-preview (1)

12 Mituri și Adevăruri despre Miere

Adevăr sau Mit – sunteți curioși să aflați care-s acestea când vine vorba de miere? Vom descoperi câteva din cele mai mari mituri sau adevăruri despre miere și vom discuta dovezile.
1. Mierea cristalizată are zahăr
Mit. Există o foarte mare confuzie când vine vorba de cristalizare sau zaharisire. Cristalizarea e un proces absolut natural care intervine, mai devreme sau mai târziu la toate tipurile de miere pură. Motivul principal ce determină apariția acestui fenomen este compoziția mierii. Mierea conține zaharuri naturale și până la 20% apă. Datorită acestui lucru, glucoza se separă de apă și începe procesul de cristalizare. Cu toate acestea mierea rămâne la fel de nutritivă și de gustoasă.
Apicultorii știu că majoritatea clienților preferă mierea lichidă, așa că, de multe ori, aceștia o încălzesc înainte să o scoată la vânzare pentru a avea un aspect comercial. Indicațiile de încălzire a mierii pentru decristalizare sunt la temperatura de 40º C. Dacă mierea e încălzită la peste 40º C enzimele sunt distruse și scade radical calitatea terapeutică a acesteia.
2. Mierea este o alternativă mai sănătoasă decât îndulcitorii artificiali sau zahărul de masă
Adevăr. Mierea conține nutrienți naturali precum vitamine și minerale spre deosebire de zahăr care nu le conține. De vreme ce mierea e mai dulce decât zahărul, poți folosi o cantitate mai mică pentru a produce același efect și totuși să folosești o opțiune mai naturală, mai sănătoasă.
3. Mierea de salcâm nu zaharisește niciodată
Mit. Datorită conținutului mai mare de fructoză și mai mic de glucoză mierea de salcâm zaharisește mai greu. De aceea i s-a dus vestea că nu zaharisește niciodată. Ea poate însă zaharisi după o perioadă de 8 – 12 luni în funcție de mai mulți factori printre care temperatura la care e păstrată. La o temperatură mai scăzută ea va cristaliza mai repede (între 10 – 15º C) . O puteți însă recunoaște deoarece va avea niște cristale foarte fine și un aspect transparent untos ceea ce o face să fie foarte apreciată de cunoscători.
4. Mierea poate trata rănile
Adevăr. Până la începutul sec. 20 mierea era folosită pentru tratarea infecțiilor. Mierea conține antioxidanți și are proprietăți antibacteriene și antifungice ce o fac ideală pentru vindecarea rănilor.
5. Mierea ce are o spumă albă deasupra e alterată
Mit. „Spuma” albă ce apare uneori deasupra mierii poate fi doar aer. Această „spumă” este formată din bule mici de aer ce se ridică deasupra mierii după extracție. Așa că dacă le vezi nu arunca mierea!
6. Mierea te ajută să scapi de roșu în gât
Adevăr. Data viitoare când te doare gâtul ia borcanul cu miere. Mierea acționează ca antiinflamator și reduce iritația. Conține enzime care luptă cu bacteriile și poate vindeca infecțiile. Poate fi folosită cu succes în loc de obișnuitele bomboane de tuse.
7. Toate albinele produc miere
Mit. Există aproape 20.000 specii de albine în lume. Dintre acestea doar 5% fac miere comestibilă. Restul produc doar o cantitate mică de miere folosită pentru propria lor supraviețuire.
8. Mierea este singurul aliment produs de o insectă pe care oamenii îl consumă
Adevăr. Din cele 950.000 specii de insecte cunoscute în lume, albinele sunt singurele insecte ce produc un aliment comestibil pentru oameni.
9. E în regulă dacă pui miere în lichidul fierbinte
Mit. Dacă pui miere în apă, ceai, cafea sau orice lichid fierbinte, enzimele care au proprietăți benefice pentru tine vor fi distruse. Adăugați miere în lichidul fierbinte doar atunci când puteți atinge cana în siguranță fără a vă arde.
10. Mierea e o sursă excelentă de energie
Adevăr. Mierea este o sursă excelentă de energie deoarece are un indice glicemic (IG) mai scăzut decât zahărul ceea ce înseamnă că energia este eliberată treptat în organism.
11. Nu ar trebui să folosești o lingură de metal pentru a lua mierea
Mit. E o poveste pe care o mai cred unii. Deși mierea este acidă e nevoie de doar câteva secunde pentru a lua o lingură de miere. Totuși, nu recomand păstrarea unei linguri de metal în miere pentru o perioadă îndelungată de timp.
12. Mierea nu se alterează niciodată
Adevăr. Când e păstrată într-un recipient închis, mierea nu se strică niciodată. Totuși ea se strică dacă nu e păstrată în condiții optime. Mierea absoarbe umiditatea ca un burete. Așadar nu lăsați capacul desfăcut o perioadă lungă de timp. Dacă o păstrați în condiții bune o puteți folosi pentru o perioadă mult mai mare decât cea tipărită pe etichetă. Așadar păstrați corect mierea și învățați care sunt cele mai bune practici pentru a păstra îndulcitorul dumneavostră preferat.

 

1 răspunde
  1. Eugen
    Eugen says:

    Buna ziua , mult respect pentru munca dvs , faceti un lucru extraordinar !
    As dori sa imi recomandati un produs din gama dvs pentru inlocuirea mierii de manuka. Multumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *